Prof. Güngör: Geleceği parlak mesleklerden biri iletişim

ÖZEL- Üsküdar Üniversitesi (ÜÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, üniversite tercih sürecinde olan gençlerin hayatlarının en önemli kararlarından birini vereceğini hatırlatarak, geleceğin parlak mesleklerinden birinin de iletişim alanı olduğunu söyledi. Üniversite tercih döneminde son  İletişim alanının duayenlerinden Prof. Güngör, gençlerin heyecan içinde bir tercih sürecinde bulunduklarını ifade etti. Dekan Güngör, “Bugün yapacakları tercih […]

Prof. Güngör: Geleceği parlak mesleklerden biri iletişim

ÖZEL- Üsküdar Üniversitesi (ÜÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, üniversite tercih sürecinde olan gençlerin hayatlarının en önemli kararlarından birini vereceğini hatırlatarak, geleceğin parlak mesleklerinden birinin de iletişim alanı olduğunu söyledi.

Üniversite tercih döneminde son  İletişim alanının duayenlerinden Prof. Güngör, gençlerin heyecan içinde bir tercih sürecinde bulunduklarını ifade etti. Dekan Güngör, “Bugün yapacakları tercih onların yarınlarını belirleyecek. Bugünden sonraki yaşamlarını huzurlu, başarılı ve mutlu yaşamaları için bugün verecekleri karar, yapacakları tercih çok önemli. Ne de olsa hayat bir bakıma da tercihtir. Üniversite ve bölüm tercih sürecinde olan genç arkadaşlara naçizane birkaç öneride bulunmak isterim. Tercihlerini yaparken, kararlarını verirken dünyanın gidişatını bütünsellik içerisinde değerlendirmeleri önemli. Bu bağlamda dünyanın içerisinde bulunduğu sorunlar, oluşturulmaya çalışılan çözüm yolları üzerine kafa yorsunlar. İnsanlığın karşı karşıya olduğu tehditler, riskler, bunları gidermeye yönelik olanaklar, fırsatlar, güçlü yanlar, zayıf yanlar vs. üzerinde ayrıntılı olarak düşünsünler” dedi.

“Gençlerin iletişim alanı temelli kariyer planlamaları yapmaları önemli ve doğru bir tercih olabilir”

Adayların iletişim alanlarına yönelik bir kariyer planlaması yapmasının önemine dikkat çeken Prof. Güngör, dijital teknolojilerin yükselişine vurgu yaptı. Güngör,  “Dünyaya ve insanlığa yönelik sorunlar, çözüm yolları, tehditler ve fırsatlar, zayıflıklar ve güçlü yanlar gibi karşıtlıklar üzerinden oluşturulmakta olan stratejiler ve politikalar aynı zamanda gelecekte hangi mesleklerin, iş alanlarının revaçta olacağını, hangilerinin önemini yitireceğini de bir ölçüde tahmin etmemizi kolaylaştırır. Bu açıdan baktığımızda bugün dünya ve insanlık dijital teknolojik devrim sürecini yaşıyor. Yapay zeka, algoritmalar vs. çalışmalar ve yönelimler dünyanın yarınlarının bu teknolojik gelişme süreci üzerinden kurulacağını da göstermektedir. Covid salgınıyla birlikte tüm dünyanın bir anda dijital teknolojik bir yaşam biçimine evrilmesi de bunu göstermektedir. O halde geleceğin meslek ve kariyer planlamasında dijital teknolojileri mutlaka ilk sıraya koymak gerekiyor. Böyle olunca yarınların gözde meslekleri arasına iletişimin de girdiğini görüyoruz. Dolayısıyla da gençlerin iletişim alanı temelli kariyer planlamaları yapmaları önemli ve doğru bir tercih olabilir. Diğer yandan günümüzde bütün kurum ve kuruluşların ve kişilerin, yaptıkları işleri, ürettikleri ürün ve hizmetleri ilgili kamusal alanlarda görünür kılmak yönündeki istekleri görmezden gelinemez. İmaj oluşturma, algı yönetimi, halkla ilişkiler, kamuyla ilişkiler, tanıtım vb. çabalar bu kapsamda değerlendirilebilir. Bu nedenle bütün kurum ve kuruluşlar bünyelerinde kurumsal iletişim birimlerine yer vermekte ve bu birimlerde çok sayıda iletişim uzmanı istihdam etmektedirler. Dolayısıyla da iletişim alanında mesleki ve kariyer planlaması yapmak isteyen gençler için bu alan önemli fırsatlar sunmaktadır.” diye konuştu.

“Büyük kent merkezlerinde iletişim eğitimi görmek önemlidir”

“Ayrıca dijital teknolojilerin hayatın içerisine dahil olmasıyla birlikte sosyal medya mecraları ciddi önem kazanmaya başladı” diyen Dekan Güngör sözlerini şöyle sürdürdü: “Hemen bütün kurum, kuruluş ve kişilerin toplumsal etkileşim ve iletişim alanında sosyal medya mecralarının kullanılmaktadır. Bu da sosyal medya kullanım ve yönetiminin ayrı bir uzmanlık alanı olarak biçimlenmesini ve ilgi görmesini sağlamıştır. Dolayısıyla da meslek ve kariyer planlamasında gençler sosyal medya uzmanlığının da geleceğin parlak meslekleri arasında yer alacağını dikkate alabilirler ve tercihlerini iletişim fakültelerinden yana yapabilirler. İyi bir iletişimci olabilmek için de nitelikli bir iletişim eğitimi almak gerekir. Bunun için de teorik ve uygulamalı eğitimi bir arada verebilen, bilimsellik ve mesleki donanımı dengeli biçimde sağlayabilen, dinamik iletişim fakültelerini tercih etmek önemlidir. İletişim eğitimi için kent merkezlerinin, özellikle de büyük kent merkezlerinde iletişim fakültelerinin tercih edilmesi de aynı oranda önemlidir. Medya sektörüne, halkla ilişkiler ve reklam ajanslarına, sosyal medya ajanslarına yakın olmak hem eğitim sürecinde staj olanağına kolay erişim hem de iletişimin tamamlanmasının ardından istihdam olanaklarına kolay ulaşabilmek açısından büyük kent merkezlerinde iletişim eğitimi görmek önemlidir.”

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin hem kent merkezinde yer alması hem de dinamik yapısıyla nitelikli bir iletişim eğitimi için önemli adreslerden biri olduğunu da dile getiren Prof. Güngör sözlerini şöyle tamamladı: “Nitelikli genç akademik kadrosu, son teknolojiyle donatılmış stüdyoları, bilgisayar laboratuvarları, kent merkezindeki yerleşkesiyle iletişim eğitiminin gözde merkezlerinden biri olarak sizleri Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesine bekliyoruz.”

Haber: Yusuf Özgür Bülbül