İMSİYAD’da başkan Maşallah Kasak dönemi ile birlikte gelen üst düzey programlar devam ediyor. Muş’a yönelik projelerini bir bir hayat geçiren İMSİYAD bu kez de Azerbaycan’a açılıyor.
İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende Türkiye Azerbaycan Yüzüncü Yıl Platformu Başkanı Elmin Sadıgov, Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustayeva’nın katıldığı programda İMSİYAD Başkanı Maşallah Kasak da konuşmacı olarak yer aldı.
Kasak’ın açıklaması şöyle:
Türkiye ve Azerbaycan devletleri, bu yıl itibariyle artık asırlık diyebileceğimiz bir ortak geçmişe sahip olmuşlardır. Şuşa Beyannamesiyle uluslararası hukuk alanında müttefikliklerini resmileştiren bu iki devletin halkları herkes tarafından bilinmelidir ki aynı bahçenin çiçekleridir.
Şüphesiz ki kader birliği yaptığımız Azerbaycan ile askeri iş birliğimiz bölgemizde adeta yeni bir dönemi başlatmıştır. Bu yeni dönemin başlamasına sebep olan güçlü askeri dayanışmanın akabinde daha güçlü ekonomik iş birliklerinin yapılması kaçınılmazdır. Çünkü bize lazım olan Azerbaycanda var Azerbaycana lazım olan bizde var. Ciddi ekonomik hacmi olan bu potansiyeli sadece enerji alanıyla sınırlamak iki ülkenin ticaret potansiyeline haksızlık olacaktır.
Ülkemizin en çok ihracat yaptığı kalemler ile Azerbaycan’ın en çok ithalat yaptığı kalemler birbirini karşılamaktadır, tıpkı ülkemizin cari açık vermesine neden olan enerjinin Azerbaycan’ın en büyük ihracat kalemi olması gibi. Nitekim bu alanda Bakü Tiflis Ceyhan boru hattı ve TANAP gibi projeler sayesinde bu avantajlı durumdan faydalanılmıştır. Azerbaycan’la aramızda açılan karayolu sayesinde inşallah darısı diğer sektörlerimizin başına diyoruz.
Bu noktada biz de İMSİYAD olarak Can Azerbaycan’la olan ticari ilişkilerimizin gelişmesi ve iki ülkenin ticaret hacminin artması için canla başla çalışmaya devam edeceğiz.
Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu yeni dış ilişkiler vizyonu ile beraber yabancı ülkelerle dengeli dış ticaret ilkesi benimsenmiştir. Kardeş Azerbaycan’la da bu vizyonun ışığında özellikle gıda ve enerji gibi stratejik alanlarda birbirimizin güvenliğini sağlamalıyız tıpkı askeri alanda olduğu gibi. Enerji uzun zamandır stratejik konumda olsa da özellikle pandemi nedeniyle yaşanan tedarik zincirlerindeki kırılmalar nedeniyle, kıtlık gibi konular dünyanın gündeminde üst sıralara gelmiştir. Bu yüzden tarım, hayvancılık hayati bir önem kazanmıştır. Ülkemiz genelinde ve Muş ilimiz özelinde verimli ovalarımız ve yaylalarımız sayesinde gıda üretimi noktasında inşallah sıkıntı çekmemekle beraber Azerbaycanlı kardeşlerimizle gıda alanında daha sıkı ticari partner olmak istiyoruz. Özellikle Muş’un bu noktadaki kapasitesini de coğrafi avantajla beraber Azerbaycanlı işadamlarımızın dikkatine sunuyoruz.