
AYGAD tarafından başlatılan Kültür Gezilerinin üçüncüsü Doğu Anadolu Bölgesine yapıldı. Üye gazeteci ve yazarlar, hem kentlerin tarihi ve kültürünü yerinde gördü hem de yerel yönetimlerin yaptıkları çalışmaları incelediler.
Gazetecilerin Türkiye Coğrafyası, kültürü ve kentlerin değişken yaşam koşullarını yerinde müşahede etmesi amacı ile AYGAD tarafından başlatılan Kültür Gezilerinin üçüncüsü Doğu Anadolu Bölgesine yapıldı. Yerel ve ulusal basın üyeleri olmak üzere 30 gazeteci; Amasya’dan başlayarak, Erzurum, Ardahan, Ağrı, Van ve Muş’ta ziyaretlerde bulundu.
Doğu’nun 6 ilinde incelemelerde bulunan AYGAD üyesi gazeteci ve yazarlar, hem kentlerin tarihi ve kültürünü yerinde gördü hem de yerel yönetimlerin yaptıkları çalışmalardan haberdar oldu.
“AMACIMIZ KAMUOYUNA AKTARMAK”
AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ gezi hakkında; “Bu kültür gezisindeki amacımız gittiğimiz bölgelerin tarihi – turistlik yerlerini, coğrafyasını ve gastronomisini görmek. Kentlerin gelişimi ve sosyokültürel farklılıklarını tanımak. Bu bağlamda da gezdiğimiz, gördüğümüz yerlerin haberlerini paylaşarak, kamuoyuna aktarmak” sözlerinde bulundu.
CENGİZ ALTIN: MALAZGİRT’İ GÖRMEZDEN GELMEYİN
Doğu Anadolu Bölgesi Kültür Gezisi, Anadolu’nun kapısının Türklere açıldığı Malazgirt’te son buldu. Gazeteciler Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın’dan ilçenin tarihi, kültürü hakkında bilgi aldı. Başkan Altın, “Malazgirt’i görmezden gelmeyin” mesajını verdiği konuşmasında; “Halkın burada kalması için işsizlik ve feodalizm sorunu çözülmeli. Sağlık, eğitim ve sosyal alanlarda da, çalışmalar yapılması gerekiyor. Hastalarımızın Malazgirt’te doktora ihtiyacı olduğunda, Muş’a gitmek zorunda kalıyor. En güzel okulların, hastanelerin, konuk evlerinin bu bölgeye yaptırılması lazım. Temel eksikliklerimizin giderilmesi lazım. Yoksa bunlar göçün sebebidir. Bu durum bize psikolojik ve ekonomik zarar veriyor. Malazgirt ülkemiz için çok büyük bir öneme sahip. Anadolu’nun kapısının Türklere açıldığı yer burası. Bu yüzden Türkiye’de yaşayan herkes Malazgirtlidir.” dedi.