“Bize Övgü Karma Sergisi” Sanatseverlerle Buluşuyor

Farklı disiplinlerde üretimlerini sürdüren sanatçıların Doğu’daki ‘biz’ kavramı çerçevesinde bir araya geldiği “Biz’e Övgü” başlıklı sergi Ankara Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’inde sanatseverlerle buluşuyor. Küratörlüğünü Sadık Arslan’ın üstlendiği serginin açılışı, 23 Aralık Cuma 18.00’de gerçekleşecek. Sergiyle ilgili bilgi veren Iğdır Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Sadık Arslan, “Modern […]

“Bize Övgü Karma Sergisi” Sanatseverlerle Buluşuyor

Farklı disiplinlerde üretimlerini sürdüren sanatçıların Doğu’daki ‘biz’ kavramı çerçevesinde bir araya geldiği “Biz’e Övgü” başlıklı sergi Ankara Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’inde sanatseverlerle buluşuyor. Küratörlüğünü Sadık Arslan’ın üstlendiği serginin açılışı, 23 Aralık Cuma 18.00’de gerçekleşecek.

Sergiyle ilgili bilgi veren Iğdır Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Sadık Arslan, “Modern öncesi dönemde varlık problemi, Batı’da çoğunlukla bireyden, Doğu’da ise bireylerin oluşturduğu bütünden hareketle çözümlenmeye çalışılmıştır. Yani Batı’da düşünce akımları, ‘ben’ kavramından hareketle bireyi öne çıkarırken Doğu’da ‘ben’ özellikle göz ardı edilir ve kolektif bir anlayışla oluşan ‘biz’ kavramına vurgu yapılır. Bu farklılık, iki medeniyetin kendine özgü gerçeklerinin oluşmasına, sorunların bu bağlamda çözümlenmesine neden olmuştur. Doğu’da ‘biz’e yapılan vurgunun ardında insanın, doğanın parçası olduğu düşüncesi yatar. İnsan, yaşamın içindedir ve yaşama dışarıdan bakamaz. Batı’da olduğu gibi kendine bakarak ötekisini yaratamaz. Bu yüzden kendine ve yaşama karşı eleştirel bir yaklaşım sergileyemez. Dolayısıyla Doğu’da, Batı’daki gibi ‘ben’ etrafında şekillenen bir düşünce sistemi gelişmez. Çünkü ‘ben’e dair şeylerin ‘gerçek’ olmadığı düşünülür” diye konuştu.

“Doğu’da kolektif bilinç, sanat formlarının mistik bir nitelik kazanmasına neden olmuştur” diyen Arslan, “Yaratılan imgeler, görme duyusundan ziyade zihinsel bir sürecin sonucudur. Bu yüzden Doğulu sanatçının imgeleri, yürekten gelen bir tür transandantal pratiktir. Öte yandan, Batı’da ‘ben’, sanatçının çevresini rasyonel bir biçimde incelemesine ve imgelerini bu doğrultuda yapmasına olanak sağlamıştır. Çünkü ‘ben’ kavramı, sanatçının gözlemci ve eleştirel yaklaşıma sahip olmasına ve kendi gözünden dünyayı kavramasına izin vermiştir. Biz’e Övgü sergisi, ‘ben’ kavramına görsel çözümlemeler sunan sergilerden ikincisidir. İlki, 2018 yılının Kasım ayında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezinde, 20 sanatçının katılımıyla gerçekleşen “Başka Bir Ben Yok” adlı sergiydi. Bu sergi, Batı felsefesi bağlamında “ben” kavramını merkeze alarak sanatçının bireyselliğini vurgulamaktaydı. ‘Biz’e Övgü sergisi ise Doğu felsefesindeki ‘biz’ kavramına odaklanan ve buna dair görsel çözümlemeler sunan bir grup sanatçının işlerinden oluşmaktadır. Sergi, gelenekli olanın nostaljisine kapılmadan referansını Doğu düşüncesinden alan güncel sanat pratiklerini içermektedir” şeklinde konuştu.

Sanatçılardan Bestami Gerekli, Behiye Arat, Halise Kanal, Handan Akarsu, İlayda Ersalan, Jou-yi Chen, Numan Seven, Sadık Arslan, Şermin Seval ve Yousef Shjari Aghdam’ın çalışmalarının yer aldığı sergi, 2 Ocak 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilecek